Sportief Reglement
Zowel op trainingen als op wedstrijden of stages staan de leden onder het uitsluitend gezag, toezicht en verantwoordelijkheid van de door SCZ aangestelde trainers, afgevaardigde(n) en/of aanwezige bestuursleden.
Zolang deze laatsten niet aanwezig zijn is het verboden om het zwembad te betreden. Deze maatregel is van toepassing vanaf het betreden tot het verlaten van de omkleedruimte van het zwembad of de sporthal en dit gedurende de ganse training, wedstrijd of stage.
De groepsindeling, de trainingsprogramma’s en de deelname aan wedstrijden, behoort tot de uitsluitende bevoegdheid en de verantwoordelijkheid van de trainers en het bestuur.
De ouders of een meerderjarig lid kunnen hier alleen van mening wisselen of informatie bekomen via een schriftelijke vraag gericht aan het bestuur of de hoofdtrainer.
Enkel de leden die deelnemen aan de training mogen zich in de badzone begeven, ouders niet.
De zwemmers, trainers, officials en bestuursleden tonen ten allen tijde het nodige wederzijds respect. Ook tegenover tegenstrevers, scheidsrechters, wedstrijdofficials en het publiek moet men zich respectvol gedragen.
Onthoudt u ervan om uw kind te coachen tijdens de trainingen, lessen en/of wedstrijden, laat dit over aan de bevoegde trainers. Uw welgemeende goede raad, zal uw kind in vertwijfeling brengen. Supporteren voor uw kind kan (moet) uiteraard wel.
Op het einde van ieder seizoen, organiseert SCZ een selectietrainingen om nieuwe zwemmers te selecteren voor de competitieafdeling.
De zwemmers die zwemles volgen in de groepen van groene, gele en donkerblauwe badmutsen en de leeftijd van 8 of 9 jaar bereikt hebben ( tweede en derde leerjaar van het lager onderwijs), kunnen deelnemen aan deze selectietraining en zullen hiervoor een uitnodiging ontvangen.
De selectietesten bestaan uit een technische zwemtest en een motivatiegesprek.
Na deelname aan deze selectietesten worden de resultaten zo snel mogelijk meegedeeld aan de zwemmers.
10 jarigen en 11 jarigen ( vijfde en zesde leerjaar) die interesse hebben in het competitiezwemmen, kunnen enkel deelnemen aan de selectietesten, indien er plaats is in de trainingsgroep van deze leeftijdsgroep.
Vanaf de leeftijd van 12 jaar (eerste middelbaar), aanvaarden wij enkel zwemmers die minimum 2 jaar over een wedstrijdlicentie beschikken én indien er plaats is in de trainingsgroep.
Het is enkel mogelijk om in september in te stappen in de competitiegroep.
Je bent minimum 10 minuten voor de aanvang van de training aanwezig.
Je helpt spontaan met het klaarzetten van het bad voor de training en het opruimen erna.
Op zaterdagavond is er een gemeenschappelijke droogtraining voorzien. Iedereen ( behalve C4, de lesgevers van C1 en Seniors) zijn verplicht om hieraan deel te nemen. Deze droogtraining vangt aan een half uur voor de zwemtraining.
Je hebt iedere training drinken bij, bij voorkeur sportdrank.
Je meldt iedere afwezigheid bij de trainers, je geeft ook de reden van de afwezigheid op. Hou er rekening mee dat een maandelijkse aanwezigheid van 75% noodzakelijk is. Indien dit niet het geval is, kan je, na een waarschuwing, doorverwezen worden naar de groep van sportzwemmen. De trainers behouden zich het voorrecht om bij onvoldoende aanwezigheid je niet in te schrijven voor een wedstrijd.
De examenperiodes (+12 jaar) worden aanzien als een uitzondering. Maar ook hier dien je te verwittigen en je probeert zoveel mogelijk voor of na de examenperiode aanwezig te zijn.
Wanneer je ziek bent en je gaat naar de dokter, dan vraag je een doktersattest voor een gewettigde afwezigheid.
Bij de trainingen wordt het volledige programma afgewerkt, behalve wanneer de trainer een afwijking toelaat.
Elke zwemmer dient zich tijdens de trainingen en stage rustig en sportief gedragen. Hij negeert nooit openlijk, ostentatief en provocatief de instructies van de trainers. De zwemmer en ouder reageren niet openlijk of gaan geen openlijke discussies aan tijdens de trainingen of stage.
Meningsverschillen kunnen besproken worden na schriftelijke aanvraag tot discussie, gericht aan het bestuur. Het bestuur zal dit dan op de volgende bestuursvergadering bespreken.
Om aan sommige wedstrijden te kunnen deelnemen, dien je bepaalde limieten te zwemmen.(vb provinciaal kampioenschap, Vlaams (jeugd)kampioenschap, Flanders,…).
Wanneer je limieten voor deze selectiewedstrijden zwemt, verwachten we dat je aan deze wedstrijden deelneemt. Indien je om persoonlijke redenen niet kan deelnemen aan deze wedstrijden, verwittig je zo snel mogelijk de trainers en geef je een reden op.
Het is ook niet mogelijk om op dat moment in te schrijven voor andere wedstrijden.
Ben je ziek op de dag van de wedstrijd, dan bezorg je binnen de zeven dagen na de wedstrijd een medisch attest aan het secretariaat.
Kan je geen medisch attest voorleggen, dan dien je een administratieve boete van 30 euro te betalen. Tevens dient het startgeld van de niet-gezwommen wedstrijden aan de club terug betaald te worden. Zolang deze boetes niet op onze rekening staan, zal de zwemmer niet meer kunnen ingeschreven worden voor komende wedstrijden.
Om deel te nemen aan het Belgisch (jeugd)kampioenschap (in de maand juli), dient de zwemmer deel te nemen aan de zwemstage georganiseerd of goedgekeurd door SCZ.
Voor de zwemmers die deelnemen aan de stage en niet gekwalificeerd zijn voor de (jeugd)kampioenschappen worden er alternatieve wedstrijden voorzien.
Deelnemen aan minstens één wedstrijd na de zwemstage is voor alle deelnemers aan de stage verplicht.
Het wedstrijdprogramma wordt in het begin van het seizoen op de SCZ-website gepubliceerd. Dit programma is indicatief en kan steeds in de loop van het seizoen aangepast worden.
Je schrijft je op tijd in voor de wedstrijden. Je dient zelf de website te raadplegen en je zorgt zelf voor de inschrijving. Er is altijd een uiterste inschrijvingsdatum. Wanneer deze voorbij is, kan je niet meer inschrijven voor een wedstrijd. De trainers hebben het recht om je uiteindelijk niet in te schrijven voor een wedstrijd. De reden hiervoor zal steeds gecommuniceerd worden.
Als je je hebt ingeschreven, dien je ook te zwemmen. Bij afwezigheid op de dag van de wedstrijd zonder doktersattest, zal een administratieve boete van 30 euro per wedstrijd dag opgelegd worden. Tevens dient ook het startgeld te worden terugbetaald. Zolang deze niet betaald is, kan je niet deelnemen aan volgende wedstrijden.
Er kan niet meer uitgeschreven worden na de uiterste inschrijfdatum. Bij laattijdig uitschrijven wordt een administratieve boete van 30 euro aangerekend en wordt ook het startgeld terugbetaald.
Bij het inzwemmen en tijdens de wedstrijd draag je steeds een badmuts van de club. De eerste badmuts krijg je gratis aangeboden door SCZ. Heb je je badmuts vergeten of is deze stuk dan kan je steeds een nieuwe badmuts kopen voor 5 euro en dit bij de afgevaardigde of trainer.
Tijdens de wedstrijden, prijsuitreikingen en huldigingen dragen de zwemmers clubkledij.
Op wedstrijden worden uitsluitend de instructies van de trainer opgevolgd en toegepast.
Elke zwemmer moet zich tijdens de wedstrijden rustig, beleefd en sportief gedragen.
Elke competitiezwemmer (met licentie) is verplicht om minimum deel te nemen aan 6 wedstrijden. We spreken van 5 “gewone” wedstrijden en 1 wedstrijd “lange afstand” ( 800 of 1500 meter).
Voor de 9-10 jarigen geldt een minimum van 4 wedstrijden per seizoen. Zij dienen als “lange afstand” een wedstrijd van 400 meter te zwemmen.
De “beginnende” (1ste jaar competitie in SCZ) dienen ook een minimum van 4 wedstrijden te zwemmen.
Er is een maximum van 10 wedstrijden per jaar.
Wanneer de zwemmers niet aan deze voorwaarden voldoen, kunnen ze het volgende seizoen doorverwezen worden naar de groepen "sportzwemmen".
Na elke wedstrijd ruim je zelf alle papiertjes, blikjes en wegwerpverpakkingen op.
Je verlaat de wedstrijd nooit zonder de trainer of de afgevaardigde te verwittigen.
De trainer en/of bestuurslid kan een zwemmer die een inbreuk maakt tegen het reglement, bestraffen door hem/haar het water te doen verlaten en hem/haar niet meer te laten deelnemen aan de training, wedstrijd of stage waarbij de zwemmer wel aanwezig blijft tot op het einde van de activiteit.
Elke kost die hierdoor gegenereerd wordt, is ten laste van de zwemmer. Het staat de club vrij om bij het niet opvolgen van de instructies van de trainer, het herhaaldelijk storen of agressief gedrag, het lid te sanctioneren. Dit zal steeds gebeuren in overleg met de trainers.
Leden die zich niet tolereerbaar gedragen ( vb het ontvreemden van kledij of materiaal, onverdraagzaamheid, pesten, vandalisme, geweld, scheldpartijen, …) kunnen na intern bestuursoverleg met onmiddellijke ingang ontslagen worden uit de club.
Het bestuur aanvaardt onder geen enkele omstandigheid dat leden zich onder invloed van medicijnen, drugs of alcohol aanbieden op trainingen of wedstrijden.