Competitie

Leen (Hoofdtrainer/redder/Senoirs/ C2)

Michel (Redder/C1)

Killian (Redder/C3)

Eline (Redder/C3)

Alexandra (Redder/C4)

Traditiegetrouw organiseren de collega’s van de Royal Ostend Swimming Club op het O.L.H. Hemelvaart weekend hun jaarlijkse speedomeeting. De editie van dit jaar van deze competitiewedstrijd mocht rekenen op zo’n 650 zwemmers uit 38 clubs. Het hoeft niet gezegd dat SCZ dan ook vertegenwoordigd werd door een delegatie zwemmers, officials, trainers en enthousiaste ouders. Gelukkig waren de weergoden ons goedgezind en konden we rekenen op een stralend zonnig weekend. Dit maakte dat eens onze zwemmers hun prestaties hadden neergezet, dat er ook nog kon genoten worden van het weer en de badstad. Het nuttige werd dan ook aan het aangename gekoppeld. De aanwezige ouders kwamen buiten het zwembad dan ook samen om in groep om de badstad te verkennen.

Het O.L.H. Hemelvaart weekend is in Oostende ook traditioneel het weekend dat de badstad ‘Oostende voor anker’ organiseert. Verschillende historische en iets recentere boten laten dan hun anker zakken in de haven van de badstad. Een zeiltocht op zee met de ‘Amsterdam’ stond dan ook op het lijstje van de enthousiaste groep. Hieronder vind je een korte video die de uitstekende sfeer die er heerste perfect weergeeft. Zo zie je maar dat wedstrijdzwemmen niet alleen veel tijd doorbrengen is in het zwembad en zo’n een wedstrijdweekend ook gewoon fun kan zijn.

 

De wedstrijdzwemmers zijn opgedeeld in verschillende groepen, naargelang het niveau en de leeftijd van de zwemmers. Ook het aantal trainingen varieert van groep tot groep.

  • Wat is de prijs van het onderzoek en wordt dit terugbetaald door de ziekenkas ?
    De kostprijs van het volledige onderzoek bedraagt 50 euro (zonder elektrocardiogram) en 70 euro (met elektrocardiogram). Je ontvangt een officiële factuur.

Hieronder kan je uitslagen terugvinden in pdf formaat.

Wedstrijdzwemmers hebben ontzettend veel training nodig wensen zij hun besttijden te verbeteren.

Daarom biedt SCZ verschillende trainingsmogelijkheden aan, aangepast aan de leeftijd en de capaciteiten van de zwemmer.

Alle zwemmers kijken er naar uit: wat moet ik doen om een A-tijd te behalen ? Hoe snel zijn die jonge haaien ? Al deze info staat in reglementen en tabellen bij de Vlaamse Zwemfederatie en de Belgische Zwembond. We hebben getracht een korte samenvatting te geven.

Om een wedstrijd te organiseren heb je natuurlijk een zwembad en zwemmers nodig.  Doch ook officials.  Zelfs voor een CVB- wedstrijd ( dit is een regionale wedstrijd) zijn er best 15 officials aanwezig.

De VZF maakt de clubs erop attent dat de anti-dopinglijst gevoelig gewijzigd werd. Pseudoefedrine (= bestanddeel van Sinutab) zal voortaan verboden zijn, bij ervaring weten we dat zwemmers dit geneesmiddel gebruiken bij sinus problemen. Ook bij neusdruppels is het voortaan oppassen geblazen. Meer info hier.

De Vlaamse Zwemfederatie (VZF) levert enkel een competitievergunning af indien de zwemmer door een arts medisch geschikt bevonden werd.

Je hebt het misschien in de krant gevolgd. De regels betreffende de toegelaten badpakken op wedstrijd wijzigen regelmatig.

Vanaf september 2014 worden de forfaitboetes en medische attesten afgeschaft voor VZF-competitiewedstrijden.