Zwemschool

 

Het doel van onze zwemschool is kinderen vertrouwd te maken met het water en het aanleren van de basis zwemslagen. Hiervoor is de zwemschool onderverdeeld in verschillende groepen met stijgende moeilijkheid. Concreet komt het erop neer dat, wanneer een kind de volledige zwemschool doorlopen heeft, hij/zij normaalgezien 200 meter kan zwemmen in zowel rugslag, schoolslag als crawl en dit alles met bijhorende keerpunten. Indien hij/zij daarna nog wil verder blijven zwemmen biedt SCZ zowel een competitiegroep als een recreatiegroep aan.

De allerkleinsten starten bij de oranje badmutsen. De minimum leeftijd is 4 jaar. We verwachten immers van de kinderen dat ze kunnen luisteren naar de lesgever en de opdrachten kunnen uitvoeren. In deze watergewenningsgroep wordt er nog niet echt gezwommen: de kinderen leren al spelend de schrik voor het water overwinnen. Zonder verpinken springen ze in het bad en kunnen ze hun hoofd onder water houden met de ogen open.  Ze leren ook drijven op de rug. Vervolgens - witte badmutsen - wordt er aan de beenslag crawl en rugslag gewerkt. Als de kinderen dit onder knie hebben, komt de armbeweging erbij. Pas in de hogere groepen wordt er ook schoolslag aangeleerd. Van vlinderslag leren de kinderen enkel de beenbeweging. De hoogste groep in de zwemschool zijn de donkerblauwe badmutsen. De kinderen kunnen er blijven tot het einde van het zwemseizoen. Nadien zijn ze welkom bij de recreatie of competitiegroep.

Details over de aangeleerde zwemvaardigheden staan in het artikel "Wat leren de kinderen".

Regelmatig krijgen we de vraag om kinderen op latere leeftijd in te schrijven. Dit ligt vaak moeilijk: in de SCZ zwemschool krijgen de kinderen als eerste slag de rugslag aangeleerd (witte badmutsen). Kinderen die prive hebben leren zwemmen kennen meestal schoolslag doch geen rugslag. Hen bij de witte badmutsen indelen is ook geen oplossing: de leeftijd ligt hier immers op 5-7 jaar.  

De groep Fast Track is gericht op deze kinderen.  Indien ze al 25 meter kunnen zwemmen zonder hulpmiddelen in eender welke stijl en minder dan 9 jaar oud zijn kunnen ze hier instappen.  In een kleine groep wordt de rugslag aangeleerd.  Zodra het mogelijk worden ze aan een van de oudere groepen van de zwemschool toegevoegd.

Het zwemseizoen start in september en loopt tot eind juni. Ongeveer in de helft van het seizoen (januari) is er een eerste evaluatie. De kinderen leggen een test af. Indien ze voldoen aan de doelstellingen van de groep ontvangen ze een brevet en gaan ze over naar een hogere groep. Op het einde van het seizoen (juni) volgt de tweede evaluatie met opnieuw de mogelijkheid om over te gaan naar een hogere groep.

Verder zijn er twee tussentijdse evaluaties (november en april). De kinderen ontvangen een evaluatierapport. Ze blijven echter in hun groep.

De eerste lesdag ontvangen de kinderen hun gekleurde badmuts. Bij verlies moet het kind een nieuw exemplaar aankopen bij de trainer.

Starten in de zwemschool kan enkel als je de juiste leeftijd hebt: niet te jong en niet te oud.  Consulteer dus zeker de leeftijdsvoorwaarden.

De lessen in de zwemschool worden in het Nederlands gegeven. Kinderen moeten deze taal dus voldoende beheersen om zonder vertaling de uitleg van de lesgever te verstaan. De kinderen dienen dus ofwel thuis Nederlands te spreken of naar een Nederlandstalige school te gaan.

Om alles een rustig te kunnen nalezen hebben we deze informatiebrochure (versie 29/9/2015) samengesteld.

Hebt U nog vragen ? Stuur gerust een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..